علت ابتلا به آرتروز مچ پا
علت ابتلا به آرتروز مچ پا
پا ها به عنوان یکی از تکیه گاه های حیاتی برای بدن محسوب می شوند. بنابراین، هرگونه مشکل یا بیماری در پا ها ممکن است بر روی فعالیت های روزمره و کیفیت زندگی تأثیر بگذارد. یکی از مشکلات جدی که می تواند در مچ پا ایجاد شود، آرتروز مچ پا است. به طور کلی، هر نوع التهاب و تورم مفصل را به عنوان آرتروز شناخته می شود. این بیماری می تواند در مناطق مختلف بدن مانند زانو، کمر، گردن، شانه و مچ پا رخ دهد. اکثر افراد مبتلا به آرتروز معمولاً بالای ۶۰ سال سن دارند. در این مقاله علت ابتلا به آرتروز مچ پا از فروشگاه آذرپلاس، به بررسی علت ابتلا به آرتروز مچ پا خواهیم پرداخت. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
آرتروز مچ پا چیست؟
قبل از پرداختن به علت ابتلا به آرتروز مچ پا، بهتر است بدانیم آرترز در ناحیه مچ پا چیست؟ آرتروز مچ پا یک بیماری مفصلی است که همراه با ناتوانی حرکتی و درد همراه است. در مچ پا، یک لایه نازک از غضروف مفصلی بین استخوان درشت پا، استخوان نازک پا و استخوان تالوس وجود دارد. در بیماری آرتروز مچ پا، غضروف مفصلی به دلایلی مانند پیری یا سایر عوامل، فرسوده میشود.
با گذشت زمان، غضروف فرسوده تخریب میشود و این منجر به ساییدگی استخوانها و بروز بیماری آرتروز میشود. در این فرآیند، بدن تلاش میکند تا برای جبران سلولهای غضروفی گم شده، سلولهای غضروف جدید تولید کند. اما سرعت تخریب بیشتر از سرعت ترمیم است، بنابراین این تلاشها تاثیری ندارند.
از آنجایی که غضروف شامل اعصاب نیست، تخریب آن به تنهایی منجر به درد مچ پا نمیشود؛ بلکه منجر به تغییراتی در مفصل و سایر بافتهای نرم مانند تاندونها میشود که این تغییرات باعث بروز درد و نشانههای دیگر آرتروز میشود.
انواع آرتروز مچ پا
استئوآرتریت
آرتروز ساییدگی و فرسایش، که به آن استئوآرتریت هم می گویند، یکی از رایج ترین انواع آرتروزها است و اکثراً در افراد بالای ۵۰ سال رخ می دهد. علت اصلی این بیماری بهره گیری بیش از حد از غضروف ها است که در طول زمان فرسایش می کنند و منجر به تورم، قرمزی، درد و التهاب در مفصل می شوند.
آرتروز پس از حادثه
این نوع آرتروز که در این بخش از مقاله علت ابتلا به آرتروز مچ پا به آن پرداختیم، ناشی از آسیب یا ضربه به مچ پا است. هر نوع آسیب یا صدمه ای که به مچ پا وارد شود، حتی اگر سال ها قبل اتفاق افتاده باشد، ممکن است با گذشت زمان به آرتروز مچ پا منجر شود و علت مبتلا به آرتروز مچ پا باشد. شکستگی، پیچ خوردگی یا در رفتگی در پا یا مچ پا میتواند غضروف را آسیب برساند و در نتیجه به فرسایش زودرس مفصل منجر شود.
روماتیسم مفصلی
این نوع روماتیسم نوعی بیماری خود ایمنی بوده که در آن بدن به اشتباه به بافت های خودش حمله می کند. این واکنش ایمنی منجر می شود که بافت های نرم مفصل ها از بین برود و التهاب و درد در مفصل ایجاد شود. در این بیماری هر دو پا به صورت همزمان دچار این بیماری می شوند.
تورم مچ پا
زمانی که غضروف مچ پا فرسایش پیدا می کند، استخوان ها به هم ساییده می شوند. در نتیجه همین موصوع مچ پا قرمز و متورم می شود.
خشک شدگی مفصل
اصطکاک بین استخوان ها باعث التهاب و تورم می شود و این موضوع منجر به خشک شدن مفصل می شود. در نتیجه، مچ پا دیگر انعطاف پذیری لازم را نخواهد داشت و حرکت انگشتان پا دشوار خواهد شد.
درد مچ پا
درد های آرتروزی به طور کلی با گذشت زمان شدت بیشتری می گیرند. این درد می تواند به صورتی نا معلوم و یا شدید و تیز احساس شود. که در مراحل اولیه فقط در هنگام حرکت یا انجام فعالیت هایی که فشار به مفصل مچ پا وارد می شود، مانند ورزش یا پیاده روی، حس می شود و با استراحت کاهش می یابد. اما در مراحل تشدید بیماری، ممکن است شخص درد شدید و مزمن تری را تجربه کند که حتی راه رفتن را برایش دشوار می کند.
افزایش درد و ورم در زمان بی تحرکی
ممکن است شخص پس از بیدار شدن از خواب یا پس از نشستن برای مدت طولانی، درد و خشک شدگی زیادی را در مچ پا احساس کند.
صدای مفصل مچ پا
اگر هنگامی که فرد راه می رود و یا انگشت های پای خود را حرکت می دهد صدای تق تق بشنود، نشان دهنده ساییدگی استخوان ها بر روی یکدیگر است.
عوارض آرتروز | علت ابتلا به آرتروز مچ پا
در کنار شناخت علت ابتلا به آرتروز مچ پا، شناخت عوارض آرتروز مچ پا نیز لازم است. ممکن است هنگام پیاده روی، مچ پا به طور مداوم پیچ بخورد یا قفل شود. بهطوری که فرد نتواند مچ پای خود را به سمت داخل یا خارج بچرخاند.
در صورت اینکه آرتروز به شکل پیشرفته درآمد، امکان وجود تحلیل غضروف مچ پا به صورت نامتقارن وجود دارد. در این حالت، استخوان ها و مفاصل به یک جهت مایل می شوند.
این وضعیت نه تنها بر روی طرز قدم برداشتن فرد تأثیر می گذارد، بلکه منجر به ابتلا به آرتروز در مفاصل زانو و لگن نیز می شود.
عفونت مفصل امکان دارد به سلول های غضروف آسیب خیلی جدی وارد کند و از آنجایی که سلول های غضروف دوباره رشد نمی کنند، این آسیب دیدگی امکان دارد به صورت دائمی باشد.
عامل های ژنتیکی و زمینه های خانوادگی ، بعضی اشخاص را بیشتر از سایر افراد مستعد فرسایش غضروف و ساییدگی استخوان می کند.
اضافه وزن منجر می شود مفصل های لگن، زانوها و مچ پا بار بیشتری را تحمل کنند. اشخاصی که اضافه وزن دارند چندین برابر بیشتر از سایر اشخاص در معرض ابتلا به آرتروز می باشند و اصولا آسیب غضروف و مفصل آن ها با سرعت بیشتری اتفاق می افتد.
مچ پا بیشتر از سایر قسمت های بدن در معرض پیچ خوردگی ، شکستگی و سایر آسیب ها می باشد، به همین علت ابتلا به آرتروز در این ناحیه بسیار بیشتر از سایر قسمت ها می باشد. در حقیقت 70 الی 80% از موارد ابتلا به آرتروز مچ پا در مواردی است که مچ پا دچار آسیب دیدگی شده باشد.
درمان آرتروز مچ پا | علت ابتلا به آرتروز مچ پا
تا به این قسمت از مقاله، چند تا از علت ابتلا به آرتروز مچ پا را بررسی کردیم. در ادامه به شناخت درمان آرتروز مچ پا می پردازیم. با ما همراه باشید.
کاهش وزن
کاهش وزن یک موضوع بسیار پر اهمیت است و باید به کنترل وزن خود توجه کنید. می توان گفت که این کار بهترین روش برای مدیریت درد و علائم شما است، زیرا وزن بالا فشار بیشتری را بر مچ پا ایجاد می کند.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی یکی از روش های بسیار موثر در درمان آرتروز است. فیزیوتراپیست براساس وضعیت بیمار و شدت بیماری، یک برنامه درمانی تنظیم می کند. انجام تمرینات فیزیکی کمک می کند تا انعطاف پذیری افزایش یابد، عضلات پا تقویت شوند، پایداری بیشتری بدست آید و محدوده حرکت مفصل بهبود یابد. لازم به ذکر است که فیزیوتراپی به منظور جلوگیری از جراحی یا به عنوان تکمیل درمان پس از جراحی و همچنین برای توانبخشی بیمار توصیه می شود. این شامل روش های مختلفی مانند شوک درمانی، الکتروتراپی، ماساژ درمانی و درمان دستی است.
استفاده از کفش طبی و ارگونومیک
آرتروز پا نه تنها مفاصل شما را تحت تأثیر قرار میدهد، بلکه باعث تغییر شکل پاهایتان نیز میشود و با ایجاد برجستگیهای بزرگ، عملیات پیادهروی با کفش را بسیار دشوار و دردناک میکند.
از این رو، تلاش برای استفاده از کفشهای معمولی و فشار آوردن به پاهای بودار خود تنها منجر به افزایش درد و تورم مفاصل میشود. از طرف دیگر، استفاده از کفش مناسب با توجه به بیماریتان میتواند درد پا را کاهش داده و به شما کمک کند تا بهتر و راحتتر پیادهروی کنید.
کمپرس گرم و سرد
اعمال گرما بر روی مفصل می تواند به آرامش مفصل مبتلا به گرفتگی، سفتی و درد کمک کند. همچنین، استفاده از کمپرس یخ می تواند به کاهش درد و التهاب و بی حسی مفصل کمک کند. شما می توانید دو تا سه بار در روز به مدت 20 دقیقه از کمپرس گرم و سرد استفاده کنید.
استفاده از کفش طبی و ارگونومیک
آرتروز پا فقط مفاصل شما را تحت تاثیر خود قرار نمیدهد بلکه باعث دفرمه شدن پاهای شما نیز میگردد و با ایجاد برجستگی های بزرگ به طوری که پای شما به راحتی در کفش جای نمی گیرد. عملیات پیاده روی با کفش را بسیار دردناک می کند .
از همین رو تلاش برای پوشیدن کفشهای معمولی و فشار آوردن به پاهای متورم خود فقط باعث درد و ورم بیشتر مفاصل میشود. از طرف دیگر ، پوشیدن کفش مناسب با بیماری خود میتواند درد پا را کاهش دهد و به شما کمک میکند تا راحت تر پیاده روی کنید.
تغییر سبک زندگی
تغییر سبک زندگی بخش مهمی از فرآیند درمان و کنترل آرتروز مچ پا و جلوگیری از علت ابتلا به آرتروز مچ پا است. تغذیه سالم و ورزش، تغییرات اساسی و مهمی هستند که بیمار می تواند در شیوه زندگی خود ایجاد کند. همچنین، اجتناب از فعالیت های با فشار زیاد و استراحت نیز ضروری است. بنابراین، مناسب است ورزش های سبک را در برنامه روزانه خود جای دهید.
تزریق های داخل مفصلی
تزریق استروئید به مفصل مچ پا می تواند حدود سه الی چهار ماه ، منجر به تسکین موقت درد و نیز کاهش التهاب شود.این نوع تزریق ها نباید به صورت دائم انجام شوند، زیرا به غضروف آسیب وارد می کند؛ منتها پزشکان انجام سه تزریق را در سال مجاز می دانند و بیشتر از آن امکان دارد عوارض های جدی به دنبال داشته باشند.
جراحی | علت ابتلا به آرتروز مچ پا
جراحی نیز یک روش درمانی برای آرتروز مچ پا است و روش های مختلفی برای انجام آن وجود دارد. پزشک باید با توجه به شدت آرتروز، یک روش مناسب را انتخاب کند و شما را درباره فرآیند جراحی و خطرات و عوارض ممکن آن آگاه سازد. روش های جراحی شامل تعویض مفصل مچ پا، جراحی فیوژن (اتصال دائمی استخوان ها) و آرتروسکوپی (استفاده از دستگاه آرتروسکوپ برای تصحیح مشکلات مفصل) است.
استفاده از کرم های موضعی برای درمان علت ابتلا به آرتروز مچ پا
استفاده از کرم ها و پماد های موضعی نیز می تواند در کاهش درد مفصل مچ پا موثر باشد، به ویژه در صورتی که دارو های خوراکی ممکن است برای شما مناسب نباشند.
دارو درمانی برای درمان علت ابتلا به آرتروز مچ پا
دارو ها نیز جزء روش های درمانی آرتروز مچ پا و از راه های درمانی علت ابتلا به آرتروز مچ پا محسوب می شوند. آن ها می توانند به کاهش سرعت تحلیل استخوان، کاهش درد و التهاب کمک کنند. دارو های ضد التهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن، کورتیکواستروئید های خوراکی و مسکن ها مانند استامینوفن معمولاً در درمان آرتروز استفاده می شوند.
نتیجه گیری
پا جزء اندام های بسیار مهم بدن محسوب می شود که برای راه رفتن و انجام فعالیت های روزانه به آن احتیاج داریم. مراقبت از پا در مقابل بیماری، صدمه یا آسیب بایستی جزء یکی از کارهای روتین و روزانه ما باشد. چنانچه که مچ پا به هر علتی دچار ضربه و یا آسیب دیدگی شود و یا از لحاظ ژنتیکی مستعد ابتلا به آرتروز می باشید، بایستی این مراقبت ها را جدی بگیرید. بهتر است فعالیت هایی را انتخاب کنید که به مچ پایتان فشار کمتری وارد کند و با بهره گیری از کفش های طبی و نیز ابزار های مراقبتی پا، حمایت بیشتری از پای خود به عمل آورید.
Alia Benitez