خار پاشنه علائم و درمان آن
خار پاشنه علائم و درمان آن
خار پاشنه چیست؟
خار پاشنه که به زبان انگلیسی heel spur نامیده می شود، یک بیماری است که در آن، یک توده ناشی از رسوب کلسیم بین پاشنه و قوس پا شکل می گیرد. خارپاشنه می تواند به صورت خود به خودی رخ دهد یا نتیجه یک بیماری اساسی باشد. اغلب افراد فکر می کنند که خارپاشنه منجر به درد در پاشنه می شود. اما عوامل دیگر نیز ممکن است باعث درد در پاشنه شوند. خارپاشنه یک توده استخوانی است که میتواند زیر پای فرد شکل بگیرد. این خارپاشنه، که به نام استئوفیت نیز شناخته میشود، ممکن است تیز، قوسدار یا ریزه مانند باشد.
خارپاشنه از زیر پاشنه به سمت قوس پا (وسط پا) رشد میکند. این منطقه از پا به عنوان فاسیا پلانتار یا غلاف کف پایی یا نیام کف پایی شناخته میشود. در تصویر رادیوگرافی، خارپاشنه ممکن است به طول نیم اینچ (۱/۲۵ سانتیمتر) برسد. اگر در تصویر رادیوگرافی خار پاشنه دیده نشود، پزشک این حالت را به عنوان “سندروم خارپاشنه” تشخیص میدهد.
علائم خار پاشنه
علائم خارپاشنه می تواند شامل موارد زیر باشد:
- درد شدید مانند احساس وجود چاقو در پاشنه ی پا، زمانی که فرد در صبح می ایستد.
- درد مبهم در پاشنه ی پا در طول ادامه ی روز.
- التهاب و تورم در جلوی پاشنهی پا.
- حرارت و گرمی در منطقهی آسیبدیده.
- برآمدگی استخوانی و کوچک که در زیر پاشنهی پا قابل مشاهده است.
- نقطه دردناک و حساس در کف پاشنهی پا که پابرهنه راه رفتن را مشکل میسازد.
در صورت تجربه علائم فوق، پزشک ممکن است از تصویربرداری با استفاده از اشعه ایکس برای تشخیص بیماری استفاده کند. تشخیص خار پاشنه تنها از طریق مشاهده برآمدگی در تصویر رادیوگرافی امکان پذیر است. همه افراد مبتلا به خار پاشنه تمامی علائم فوق را تجربه نمی کنند. برخی از افراد ممکن است بدون داشتن هیچگونه علامتی با خارپاشنه مواجه شوند و تنها به دلیل دیگر مشکلات در هنگام تصویر برداری، وجود خار پاشنه را متوجه شوند.
دلایل خار پاشنه
خار پاشنه و پیاده روی
سایر عوامل ایجاد خار در ناحیه پاشنه
طیف وسیعی از مواردی که خطر ابتلا به خار پاشنه را افزایش میدهند وجود دارد که شامل موارد زیر است:
- فعالیت های ورزشی
- فعالیت در سطوح سفت و سخت
- ضربه به پاشنه پا
- افزایش سن
- اضافه وزن
- کفش نامناسب
- برخی از بیماری ها
- تعدادی از بیماری های پزشکی که می توانند منجر به خارپاشنه شوند.
خار پاشنه چگونه درمان می شود؟
روش های درمانی زیادی برای خار پاشنه وجود دارد. مثلا:
استراحت
استراحت زیاد و برداشتن فشار از روی پاها می تواند به کاهش درد و تورم در ناحیهی آسیب دیده کمک کند. هنگامی که فرد استراحت میکند، فشار از روی خارپاشنه برداشتهشده و این به از بین رفتن رسوبات کلسیم اجازه و وقت میدهد. همین مسئله از بدتر شدن بیماری پیشگیری میکند. برای بهبود این حالت میتوان علاوه بر استراحت از کمپرس یخ هم کمک گرفت که به بهبود علائم شما کمک میکند.
جراحی
در موارد نادر، برای حذف خارپاشنه جراحی ممکن است لازم باشد. اگرچه درمان های فوق معمولا موثر هستند و جراحی مورد نیاز نیست. اصلیترین روش درمان خار پاشنه جراحی است که با این کار، خار پاشنه از بین رفته و به طور کامل رسوبات کلسیم از پاشنهی پا خارج می شود.
استفاده از یخ
این کار می تواند به کاهش درد و تورم کمک کند. دمای یخ در کاهش تورم پا بسیار موثر است. از طرفی با پایین آوردن دمای بافت های اطراف خارپاشنه، یک احساس رضایت در فرد ایجاد میشود.
کفی کفش
این کفی های دندانه دار باعث کاهش فشار روی پاشنه ی پا می شود. هنگامی که از کفی استفاده می کنید که احتمال وجود، تشکیل و بدتر شدن خارپاشنه را کاهش می دهد، آرامش بیشتری خواهید داشت و پای شما درد کمتری می گیرد. این روش ها توسط پزشک توصیه می شوند و استفاده از آن ها بهترین کار است.
پوشیدن کفش های ورزشی دارای تشک بادی
این کار ممکن است به کاهش فشار و درد کمککند. هنگامی که کفی کفش به شکلی در کف پای شما قرار بگیرد که فشار مستقیما به خارپاشنه وارد نشود، میتوان از بهتر شدن درد و رسوبات کلسیم اطمینان حاصل کرد.
دارو های ضد التهابی
استفاده از دارو ها به منظور کاهش تورم می تواند مفید باشد. یکی از علل اصلی تورم و درد در پاشنه پا، خــارپاشنه و وجود التهاب است. با استفاده از دارو های ضد التهاب، می توان از ایجاد التهاب بیشتر و درد بیشتر خارپاشنه جلوگیری کرد.
تزریق کورتیزون
تزریق کورتیزون می تواند باعث کاهش تورم و درد در منطقه آسیب دیده شود. در صورتی که دارو های ضد التهاب مؤثر نباشند، تزریق کورتیزون یک گزینه قوی تر است. کورتیزون نیز موجب کاهش التهاب می شود. این دارو در کاهش درد و کاهش التهاب مؤثر است.